10'UNCU TARIM VE HAYVANCILIK FUARI DİYARBAKIR DA AÇILDI

10'UNCU TARIM VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI

TÜYAP Fuar alanında bugün saat 12.30’da yerel, ulusal ve uluslararası firma temsilcilerinin katılımı ile 10’uncu Tarım ve Hayvancılık Fuarı, törenle hizmete açıldı.
Törene Diyarbakır Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Milletvekilleri Ebubekir Bal ve Oya Eronat, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Halis Zafer Koç, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı İsa Sertkaya vali yardımcıları, merkez ilçe kaymakamları, , Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Fidan, Yönetim Kurulu üyeleri Fadıl Oğurlu ile Ali İhsan Özdoğan,TSO Başkanı Mehmet Kaya, Borsa Başkanı Engin Yeşil, kamu kurumlarının üst düzey yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ile yerli ve yabancı firma temsilcileri katıldı. 
Programın açılış konuşmasını Tüyap Anadolu Fuarlar A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz yaptı.
Açılış konuşmasının ardından Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı İsa Sertkaya birer konuşma yaptı.
Fuar’da katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Vali Güzeloğlu, "Gerçekte tarım bugün insanoğlu için en stratejik ve özellikli bir alandır. İnsan neslinin devamı için beslenme için gıda için olmazsa olmazdır. Bu açıdan dünyanın bilimsel ve teknolojik anlamda gelişimi, üretimin faktör ilişkisi ve buna bağlı olarak planlama ölçekleri nasıl değişirse değişsin vazgeçilmeyecek olan beslenme ve yaşama kavramı içerisindeki tarımsal üretim ve ürün sürecinin devam ettirilmesidir. Bitkisel ve hayvansal üretim başlıkları altında topladığımız bu faaliyetler, bugün teknolojinin de en çok kullanıldığı alanlar haline gelmiştir” dedi. 
Teknolojik gelişmeleri tarıma uyarlayarak, yeniden yorumlanması gerektiğini belirten Vali Güzeloğlu, “Geçmişinden bugüne sadece üretimi emek yoğun gerçekleştiren bir anlayış, çok uzun zamandır alanında teknoloji yoğuna dönüşmüş ve bugün teknolojik gelişmeler tohum, fide ve verim perspektifinde çok iddialı bir alan haline gelmiştir. Bugün nasıl dünyada teknoparklar teknolojinin gelişiminde öncülük yapıyorsa androparklar dediğimiz tarım parkları da bunu gerçekleştiren alan ve modeller haline gelmiştir. Dünü bilerek ama dünde kalmayarak teknolojiyi tarıma uyarlayarak verimi en ideal fazda ve bazda elde etmeyi amaçlayarak şüphesiz tarımı yeniden yorumlamak zorundayız. Bunu sadece bir gelir elde etme anlamında değil neslin devam etmesi ve insanoğlunun yaşayabilmesi açısından da düşünmek zorundayız” diye konuştu.

DİYARBAKIR'DA POZİTİF FIRSATLAR
Türkiye’nin ve Diyarbakır’ın bu yüzden üstünlük ve fırsatlar içerdiğini anlatan Vali Güzeloğlu, şöyle konuştu:
“İşte bu açıdan Türkiye, genelde ve özelde aziz şehrimiz Diyarbakır karşılaştırmalı üstünlükler açısından çok büyük fırsatlar içeriyor. Küresel ısınma tehdidi altındaki özellikle su ve su kayıpları karşısında Diyarbakır, mevcut su kaynakları ve dünya çapında bir dönüşüm ve üretim projesi olan Silvan Projesi ile yepyeni bir geleceğe doğru emin ve kararlı adımlarla yürüyor. Bakınız bugünkü sulanabilir ve tarım yapılabilir alanlarıyla Diyarbakır, Türkiye'de bitkisel ve hayvansal üretim ve varlığında ilk üçte yer alan belirleyici bir şehirdir. Diyarbakır sadece üreten değil, ürettiği alanlarda piyasayı belirleyen bir şehir kimliği ile bugün bu potansiyelini yakın gelecekte teknolojiyi kullanarak verimliliğin üzerine yoğunlaşarak eğitim kavramını olmazsa olmaz çiftçiden başlatarak her alana taşıyarak ve bunun üzerine de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyon projelerinden biri olan 2023 Türkiye'sinin yıldız projelerinden biri olan Silvan Projesini bitirerek artık sadece ülkemizin değil dünyanın sayılı bir tarımsal üretim merkezi haline gelecektir. Bunun işaretlerini bugünden alıyoruz.”

Fuara katılan yerli ve yabancı ülke firma temsilcilerinin, yukarda söylediği konuşmalarını teyit ettiğine dikkat çeken Vali Güzeloğlu, “Bakınız bugün katılımcı yabancı ülke, firma ve konuklarımızın sayısı bu dediğimiz gözlemi teyit etmektedir. Bugün Diyarbakır ilgi ve gözlem altındadır. Yabancı ve yerli yatırımcılar için Diyarbakır bir çekim alanıdır. 235 bin hektar sulanacak arazisi ile bunu teknolojik anlamda doğru yönetmesi ile ve verime odaklanan bir perspektifle üretim alanlarından başlayarak su rejimini yönetmesi ile Diyarbakır dünyayı besleyen bir kent iddiasındadır. Buna bağlı olarak Diyarbakır Ticaret Borsası sıklıkla söylüyorum fiyat belirleyen dünya çapında bir borsa haline gelecektir. İddiamız büyük, heyecanımız büyük ve inşallah gayretimiz de büyük. Bunu yapacak gücümüz, inancımız ve birikimimiz var. Bunu kullanarak biz bu refahı çoğaltmak ve altyapıyı hazırlayarak elde edeceğimiz faydayı azami bir düzeye çıkarmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE-ŞEHİR İŞBİRLİĞİNDE TARIMIN ÖNEMİ
Dicle Üniversitesi’nin bu konuda “yönlendiren ve belirleyen merkez” haline dönüştürülmesi gerektiğine işaret eden Vali Güzeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle Üniversiteyi bu anlamda artık meselenin yönlendiren ve belirleyen merkezi haline dönüştürmek zorundayız. Üniversiteler bilimin çevresi ile bütünleştiği katma değer üretilen ve şüphesiz kentlerin gelişimini çoğaltan etkisi ile gerçekleştiren merkezler haline gelmek durumundadır. Köklü geçmişiyle Dicle Üniversitesi bugün bu tam da bu misyonun üstlenicisidir. Kurulan ve geldikten sonra hakikaten üzerinde çalışmaktan keyif aldığımız üniversite-şehir işbirliğinde tarım önemli bir başlıktır. Bunun yanı sıra Borsamız, Sanayi Odamız, Ziraat Odalarımız, Sivil Toplumun Bütün Kuruluşları bu paydaş ilişkisinin taraflarıdır. Bakanlığımız, ilgili tüm kurumlarımız, araştırma merkezlerimiz ve sektörün bugün burada fuarda açacağımız bütün paydaşları şüphesiz bu çabanın ortaklarıdır. Birlikte olmak, iri olmak ve diri olmak zorundayız. Bütün güçlerimizi birleştirerek bu kente ve bu ülkeye ekonomik anlamda bakmalıyız. Yapısal sorunlar olarak yaşadığımız ama aşacağımız ve var olan günümüzle sorun görmediğimiz işsizlik başta bütün meselelerde çözümü buralarda aramalıyız”

BİSMİL VE ERGANİ’DE TARIMA DAYALI OSB
Bismil ve Ergani ilçelerinde tarıma dayalı, “Tarım Organize ve Sanayi Bölgesi” kurulmasıyla ilgili çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu müjdesini veren Vali Güzeloğlu, “Diyarbakır'ın yakın geleceğinde sanayi ve tarım sanayisinin altyapısında, bugün iki tane Tarım Organize Sanayi Bölgesi'nin tüzel kişilikleri ve altyapı çalışmaları neredeyse tamamlanmak üzere. Bismil ve Ergani de kurulacak Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri şüphesiz bunlara bağlı olarak Lojistik Bölgesi, Akropark, Diyarbakır Havalimanı'na kurulacak uluslararası alanda bir dağıtım ve depolama merkezleri bunu destekleyecek altyapıda tamamlayıcı bütün ilişkiler bu büyük geleceği kucaklamak adına bugün devam eden çalışmalarımızdır. Bugün bu sektörde olan herkes için ve gelecekte Diyarbakır'da üretim adına çalışacak herkes için tarım vazgeçilmez ve terk edilmez bir öncelik alandır” diye konuştu. 
Vali Güzeloğlu’nun konuşmasının ardından protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler fuar merkezinde açılan stantları gezerek görevlilerden bilgi aldı.
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı ve OSB Müteşebbis Heyeti Başkan Vekili Sezai Topalan da açılış sonrası, fuarda stand açan firmaları dolaşarak, firma temsilcileriyle kısa görüşmeler yaptı. Odabaşı ve Topalan, firma temsilcilerine başarı diledikten sonra fuar alanından ayrıldı. 
Bugün açılışı yapılan 10’uncu Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 6 Nisan Cuma gününe kadar ilgililerin hizmetine açık olacak.

 

02/04/2019